Reklama
 
Blog | Jan Duda

Buy nothing day – nenakupujte a nebuďte konzumní!

A máme to tady, polistopadová svoboda je plnoletá, lidi nakupují jak o život a hmotný blahobyt je na prvním místě. Všechno okolo nás je super a hyper, akční a cool až z toho jde hlava kolem. A právě proto, jako protest vůči těmto trendům ve společnosti světový Den bez nákupů. Jak vyzývají organizátoři: „Participace by not participating!“  Sobota, 24. listopadu 2007 ve vašich obchodech. Coming soon…

            Je to den, kdy vyzveme sami sebe a přátele, abychom se na čtyřiadvacet hodin zdrželi konzumu. Anglicky to zní ještě lépe: „Spend day without spending.“ Ve svém základě je výzva poměrně jednoduchá. Proč bychom potřebovali kupovat tolik věcí, které většinou ani nepotřebujeme? A je jednorázový akt nenakupování odmítnutím konzumu? Je sám cíl vlastnit a získávat věci tím pravým? Vždyť i tak se vyznačuje konzumismus. Je to snad lidská potřeba? I jeden můj kamarád si po přečtení E. Fromma řekl: „Mít nebo být?, Kurňa, to je dobrá knížka, tu musím mít.“ Ale není vše černobílé a Baumanova ambivalence je všudypřítomná. Nakupování totiž nemusí být spojeno s konzumem, ovšem konzum je nutně spojen s nakupováním. A jak jinak tedy vyjádřit nesouhlas s tímto stylem života než nenakupováním?

 

            Ale na druhou stranu, pokud vezme tuto výzvu více lidí vážně, pak se zde otevírá možnost, že právě 24. listopadu je nejlepší den pro nakupování, protože zde bude prázdno. Bohužel, takovou sílu ale tento začínající „svátek“ v naší zemi zřejmě nemá. A tak se ptám, je potřeba uspokojovat neustále více pseudopotřeb pořizováním zbytečností a utápěním svého potenciálu hledáním ve slevových letácích? Jaké to má dopady na společnost? Minimálně na životní prostředí, situaci zneužívání např. dětské práce v rozvojových zemích, práce v nehumánních podmínkách pod hranicí chudoby. Uspokojování nadbytečných potřeb bez jakékoli globální odpovědnosti. Silná moralistická, skoro dušínovská slova, chtělo by se říct. Ale snad stačí aspoň na to abychom se nad problémy nadprodukce, manipulace, stereotypu a netečnosti zamysleli.

 

Jeden den patrně stejně nic neřeší. Můžeme si nakoupit všechny komodity dopředu a pak si užívat svůj nadbytek nezřízeným způsobem. Koneckonců, můžeme si myslet cokoli. Zase nějaký ngoismus, někdo se chce zviditelnit… A všechny svátky jsou stejně vyprázdněné. A nakupování, modla naší doby… I když symbolicky, také v náboženstvích máme neděli, Šábes, Ramadán… No, tak proč bychom neměli den, kdy vzpomeneme na odpovědnost a zkusíme být uvědomělí. Snad se jedná o náš každodenní život. Vždyť naše svoboda je plnoletá… A co my?

Reklama

 

            Více informací: www.buynothingday.co.uk